Училища

МОН нарежда: Всяко училище с план против терористи

Ръководствата на всички училища трябва да разработят вътрешни мерки за противодействие на евентуални терористични атаки. Указанието е спуснато с писмо от МОН, препратено от Регионалното управление по образование до учебните заведения в Пловдивска област. От вчера директорите умуват  как да изпълнят нареждането, срокът е 23 февруари. 

В писмото има конкретни изисквания, които трябва да бъдат заложени в школските програми. Задължително ще бъде да проведат инструктажи на всички ученици и персонала. Трябва да осигурят СОТ, паник-бутон и строг пропускателен режим.

Изисква се разработване на специален план за сигурност по отношение не на рискове изобщо, а точно на терористична заплаха. Едно от указанията е при влизане на външни лица в училище да бъде оторизиран специален човек, който да следи какво прави. Това ще е задължително например по време на училищни ремонти, когато на територията на школото има строителни бригади.

На всеки 6 месеца ще трябва да се организира симулативна игра, която имитира терористична атака.  Досега това се правеше само за проиграване на аварийните планове при пожар и природно бедствие. 

От писмото не става съвсем ясно какво се има предвид под осигуряване на физически бариери и дали охранител на входа ще покрие това изискване.

Повечето от мерките, които трябва да се заложат в антитерористичните планове, са изпълними или са задействани и към момента. В училищата масово има охранители и СОТ, а гардове на входа не допускат външни лица безразборно. Данните на влизащите се записват, а в някои учебни заведения те получават дори временен пропуск за присъствие в училището, на който се упоменава в колко часа са влезли, при кого отиват и в колко часа напускат сградата.
Най-смутени са директорите от точка 10 от описаните петнайсетина пункта. Тя гласи да не се допуска в близост до училището да паркират чужди автомобили, които не са на преподаватели или на родители, спрели за кратко при водене и взимане на  ученици. 

Не сме КАТ

Един директор няма как да ограничи паркирането в района, това не е в правомощията ни, коментира директорката на Механото в Пловдив Анета Чилингирова. Почти непостижимо е това за професионалната гимназия, която тя ръководи, тъй като училището е срещу НАП и в съседство с шивашко предприятие. Автомобилите на работещи и на клиенти постоянно са на нашата улица, каза Чилингирова. Да не спират там, е само пожелателна мярка, добави тя. И я сравни с друго изискване към директорите – да не позволяват пушене в прилежащите райони на училището. Няма как да прогоня от тротоара служители на съседни фирми, които пушат в обедната почивка, казва Чилингирова.

Трябва ни съдействие от общината

Има логика в изискването чужди коли да не спират в непосредствена близост до учебните сгради, защото бомба в тях може да вдигне цялото училище във въздуха, отчете директорът на СУ „Цар Симеон Велики” в Пловдив Руси Баташки. Той обаче също се чувства безсилен да осигури това. От 2010 г. с кметска заповед на школото е предоставен малък паркинг пред сградата. Ние го поддържаме, а на него постоянно има коли, които не са на родители, нито на персонала на училището, обясни той. И се зарече да повдигне този въпрос пред общината.

Източник: marica.bg