Институции Ученици Училища Учители

МОН: Младежите в България са в сред първите по нови умения в ЕС

Младежите в България подобряват уменията си и по този показател страната ни е в първите 20% от 14 държави в ЕС. Това показва проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитите (ОИСР), базирано на данни от програмата за международно оценяване на учениците РISA.

МОН  припомня, че според резултатите нивото на подобряване на уменията на българските младежи не отстъпва на това на техните връстници в Естония, Полша, Португалия и Румъния. То е високо също в Германия, Латвия, Словения. Ниска е степента на подобряване на уменията на младежите в Унгария, Чехия, Финландия, Словакия и Швеция.

Анализът на ОИСР показва, че младежите могат да  получават и подобряват умения у дома, в училище, в общността и на работното място. Тук важна роля имат учителите, семействата, неформалните организации и работодателите.

От проучването става ясно, че уменията на хората в нашата страна не се използват адекватно според потребностите на пазара на труда. Тук сме в последните 20% заедно с Португалия.  Начело на класацията по този показател e Чехия. Подобряването му е един приоритетите в бъдещата Стратегия за уменията в България.

Представителите на българските държавни институции и ОИСР ще търсят възможности и за подобряване на уменията на възрастните хора. Един от начините е чрез курсове за квалификация. ОИСР ще подготви доклад за оценка и препоръки за развитието на уменията в България.

Източник: МОН