Ученици

МОН, МВР и ЦИК се срещат заради баловете

Министерството на образованието и науката ще инициира през следващата седмица среща между представители на Централната избирателна комисия, на Министерството на вътрешните работи, на Националното сдружение на общините и др., за да обсъди въпроса с честванията на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май.

Както е изветно той съвпада с „Деня за размисъл“ в навечерието на изборите за Европейски парламент на 25 май 2014 г., и традицията в тези дни зрелостниците да се събират в училищата си преди да се отправят към абитуриентските си балове.

Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката  Анелия Клисарова пред журналисти по повод отговора на ЦИК на нейно писмо, в което бяха поставени въпросите за съвпадането на празниците с изборите и желанието на МОН да осигури както обичайното отбелязване на 24 май и на абитуриентските балове, така и да не се влиза в противоречие с Изборния кодекс.

„В отговора на ЦИК са цитирани членове от Изборния кодекс, според които кметовете и областните администрации организират провеждането на избори. Това налага да се обърнем към по-широк кръг институции, за да търсим заедно решение как да не нарушим законовите изисквания, но и да осигурим безпроблемно провеждането на празничните събития“, каза проф. Клисарова.

„Общото мнение е, че няма да нарушим празника на абитуриентите и на целия български народ – 24 май, така че всеки да може да гласува и така да изрази гражданската си позиция на евроизборите“, допълни тя, цитирана от Пресцентъра на МОН.