Институции

МОН и министерството на здравеопазването обмислят въвеждането на час по здраве

Децата в Югоизточна Европа не спортуват, голяма част от тях са с наднормено тегло и прибягват все повече до алкохола и цигарите. За това алармираха участниците в 39-тата Регионална среща на Здравната мрежа на страните от Югоизточна Европа. За да преборят тази отрицателна статистика от министерствата на образованието и здравеопазването обсъждат въвеждането на задължителен час по здравно образование. По този начин ще се спомогне за решаването на проблемите при подрастващите, категорични са експертите.

Подрастващите в Югоизточна Европа са с наднормено тегло и с ниска двигателна култура, а България е в челото на тази черна статистика. Данните показват и че момичетата пушат повече от момчетата.

д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор: „Прекомерна употреба на алкохол. Прекомерна употреба на тютюн. И по двата показателя сме в челните класации на Европа, освен това затлъстяване при децата е висока степен близо 30 % от тях в ученическа възраст, обездвижване и стрес.“

Последиците от вредните навици при децата водят до здравословни проблеми, които се проявяват в бъдеще като сърдечни болести и образуване на ракови заболявания, допълва д-р Кунчев. Въвеждането на час по здравно образование е един от методите за решаване на проблема, категорична е д-р Мира Драшич. Добрият пример идва от Черна гора.

д-р Мира Драшич, ръководител на Секретариата на Здравната мрежа за Югоизточна Европа: „Мога да споделя опита на Черна гора. В началното училище те имат часове, които се наричат здравословен бит. Проблемът на този етап обаче е, че този предмет не е задължителен. Но с важната тема за здравето ние трябва да започнем още от ранна детска възраст.“

Следвайки добрият пример МОН и МЗ ще насочат усилията си в тази посока. Обмисля се и контролът върху тютюнопушенето да се затегне. За да се подобри здравната култура при децата роля трябва да играят в тази насока родителите и учителите, категорични са експертите.

Източник: tvevropa.com