Институции Ученици Училища

МОН иска учебните часове да приключват до 18:30 ч.

Да се прекрати практиката учебните часове на втората смяна за приключват след 18:30 ч. ще настоява министерството на образованието и науката.

Това съобщи за DarikNews зам.-просветният министър Таня Михайлова, която обясни, че идеята се обмисляла и заради последните инциденти с блъснати по тъмно деца, които се прибирали от училище.

„Идеята е втора смяна да приключва в 18.30. Много е изморително учениците да са на училище до 19.15. Предпочитам нулеви часове, но да тръгнат по-рано, защото все още и децата не са толкова изморени, и шофьорите са по-концентрирани“, коментира тя. Михайлова даде за пример столично 23-то СУ „Фредерик Жолио-Кюри“.

„ Има и други училища, които са го въвели. Надявам се да го направят тези, които могат да го направят“, добави зам.-министърът. В училищата, които са включили в учебните си програми нулеви часове, децата започват учебни занятия с един час по-рано. Така, ако се налага да имат седми час, също ще приключат в 18.30 часа, както, ако имат само шести час. Според зам.образователната министърка по този начин децата ще си тръгват от училище с поне час по-рано, когато все още не са толкова изморени, за да внимават при пресичане, а и шофьорите ще са все още по-концентрирани и по-малко изнервени от трафика.

По думите й едносменният режим, който изцяло ще сложи край на ученето до късно вечер и по тъмно, особено през зимата, няма как да бъде въведен скоро в големите градове.
Всички школа в столицата трябва да забравят за втората смяна до 2029 г., но ако е възможно и по-рано. „Отменихме срока, защото един срок трябва да е реалистичен. Някои градове вече са на едносменен режим, но, за съжаление,  поради демографския проблем – защото няма деца“, коментира Михайлова. Така когато децата учат на една смята, учебните занятия ще започват в 8.00, а някои дори в 8.30.

Източник: monitor.bg