Училища

МОН започва дисциплинарно наказание за директора на СМГ

От днес стартира процедурата за дисциплинарно наказание на директора на Столичната математическа гимназия „Паисий Хилендарски“ Антони Стоянов.
Това съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) в София – град Ваня Кастрева по БНР.

Той вече е на работа и е получил писмо от МОН да даде писмени обяснения относно констативен протокол, изготвен от петчленна комисия на МОН, която е реализирала проверка през юли. При нея са установени 15 сериозни нарушения в гимназията.

Кастрева посочи, че нарушенията са свързани с организацията на образователния процес. Там не е изпълнен учебният план за учениците в пети клас по отношение на обучението им по музика. На Педагогически съвет са взимали решения, които не са в правомощията им. Има нарушения и свързани с цялостната организация на работата на Съвета и във воденето на Книгата за регистриране на заповеди на директора, където се допуска регистрирането на заповеди с индекс име, а само с номера.

Реално погледнато дори има записани ученици, без да са приложени оригиналите на удостоверението за завършен начален етап, нещо, което е част от заповедта на министъра, обясни шефът на столичния инспекторат.

Днес в РИО-София е получена и подписка от 707 души срещу директора на СМГ.

„Това са бивши и настоящи ученици на СМГ и други заинтересовани лица, които смятат, че авторитарното поведение на господин Стоянов и липсата му на желание за диалог, са крайно неприемливи и са в разрез с добрите практики в една от най-елитните гимназии в страната“, поясни Кастрева.

Тя посочи, че законовият срок за получаване на писмените обяснения от страна на директора е 3 дни. След това Дисциплинарният съвет трябва да ги разгледа и да излезе с решение.

Скандалът в СМГ избухна след като директорът на СМГ дисциплинарно уволни  преподавателка в училището заради подписа й в протокол за Международното състезание „Европейско кенгуру“, в който не са присъствали представители на гимназията. По този начин тя е ощетила децата от гимназията, твърди директорът.

Директорът не преподписа договорите и на няколко учители в училището. Всичко това доведе до протести, които ескалираха през този месец. 

Тази сутрин обаче директорът на СМГ заяви по bTV, че няма да подава оставка, защото няма никакви основания за това. Той обясни, че е искал да се върне по-рано от отпуска, но РИО-София не го е допуснал.

„Беше ми казано, че трябва да върна абсолютно всички учители. Казаха ми, че това е единственият начин да се разреши проблема. Направих предложение на уволнената г-жа Петя Тодорова да води клас, въпреки че с подписа си тя ощети над 130 ученици. Иначе нямам лично против нея, против съм действията й. Уважавам тази жена, дори бих казал, че я обичам, защото е моя учителка“, заяви Стоянов.

Абсолютно не мога да приема обвиненията, че разединявам училището. Смятам, че няма основания да бъде отстранен, добави той.

Милен Димитров, родител на шестокласник, сподели, че протестът на родителите не е започвал само в защита на уволнената учителка Петя Тодорова, но и на онези обещаващи млади учители, чиито срочни договори не са били подновени без обяснение.

По думите му, така се пестят пари от делегираните бюджети. В същото време на младите преподаватели не им се дава сигурност да могат да разгърнат собствения си потенциал, защото ги държат в подчинено положение дали ще се поднови или няма да се поднови договорът им всяка една учебна година.

„Това е в нарушение! Има изрични писма от министъра, който казва, че тази практика е неправилна и трябва да се прекрати, но въпреки това господин директорът не подновява договора на нашия господин Георгиев. Защо сме се хванали за него?! Защото той, за една година, нашите деца – математици, защото все пак учат в СМГ, успя така да ги запали по български език, той е преподавател по български, че те излязоха на най-високо място на регионалния кръг на олимпиадата по български език! Нали разбирате, в СМГ!!!“, посочи още Милен Димитров.

Родителите настояват проблемът да бъде разрешен окончателно и се заканиха да използват всички инструменти за натиск на гражданското общество.

Източник: dnes.dir.bg