Институции Училища Учители

МОН: Директорите да осигурят добър психоклимат за учителите

Средствата не са достатъчно, но никога увеличението на учителските заплати не е било толкова високо.

Това заяви просветният министър Красимир Вълчев пред ресорната парламентарна комисия. Увеличението на заплатите не е единственото, но е важно условие учителите да се чувстват добре и мотивирани, по мнението му. Въпреки това учителската професия остава стресова.

Взаимодействието с учениците и родителите остава стресов фактор. Задача на образователната система е да възпитаме децата, изтъкна министърът. В това отношение, според него, родители и учители трябва да са партньори. Уважението трябва да се печели ежедневно, е мнението на Вълчев.

Затова МОН препоръчва училищата да взаимодействат повече с родителите. А родителите трябва да възпитават в учениците уважение към учебния процес. Мощни индустрии влияят върху възпитанието на децата, каза още Красимир Вълчев.

Учителят ще се чувства по-добре, ако отива на работа с креативна нагласа, смята той. Психоклиматът зависи от директорите, според него.

Именно директорите трябва да създават добър психоклимат за работа на преподавателите и в тази посока са препоръките на министъра.

Източник: news.bg