Институции

МОН даде ректор на прокурор за плагиатство

Министерството на образованието даде на прокурор ректора на Техническия университет във Варна проф. инж. Росен Василев. Причината е плагиатство в дисертацията му „Изследване на методите и средствата за повърхностно обработване на материали за дентални импланти“ за присъждане на научната степен „доктор на науките“ към катедра „Материалознание и технология на материалите“ при Машинно-технологичния факултет в ТУ-Варна.

Преписването е доказано от вътрешна комисия на МОН, сформирана, за да провери сигналите във връзка със случая. На 5 септември излязъл и резултатът от проверката – става въпрос за „брутално“ преписване, споделиха от МОН пред OFFNews. Някои от главите са 90% 1:1 с чужд труд, показала проверката на комисията, оглавявана от акад. Петър Кендеров.

Чуждият труд са два доктората на докторанти на професора, сподели друг източник от университетските среди. Те обаче не надигнали глава, защото работят в Университета и са зависими от ректора.

Заради плагиатството, установено от 8-членната комисия с безспорни авторитети в областта, от МОН изпратили препоръка до ректора да не провежда защитата. Той обаче обявил „автономия“ и я провел. Това станало в условията на скандали и напрежение в Университета и директни обвинения, че е преписал. В крайна сметка обаче журито гласувало в полза на ректора. Това сваля авторитета на цялото ни висше образование, ректорът ще понесе последствия за това, коментираха от МОН пред OFFNews.

Източник: offnews.bg