Институции Училища

МОН: Въпрос на време е родителските срещи да отпаднат

Въпросът е не дали, а кога няма да бъдат задължителни традиционните родителски срещи.

Това коментира просветният министър Красимир Вълчев по повод позицията на бившия зам.-министър и директор на 119-о СУ „Акад. М. Арнаудов“ Диян Стаматов, че родителските срещи в сегашния им вид трябва да отпаднат.

В профила си във „Фейсбук“ Стаматов обясни, че влизането в действие на електронните дневници обезсмисля провеждането на срещите на родители и учители във формат цял клас, защото чрез тях информацията за оценки, отзиви и отсъствия достига до родителите „за миг, в реално време“. По думите му досегашните родителски срещи, при наличието на бърза, динамична и модерна информираност, прави безполезно събирането на толкова хора на едно място. „Остава потребността от консултиране на всеки родител за детето му, само при личен контакт… Индивидуалната консултация с учител има много повече смисъл“, смята Стаматов.

От просветното министерство споделят мнението, стига обаче електронни дневници да има навсякъде. „Личната комуникация е необходима и желателна, но не е задължителна във формата, в която се провежда сега“, коментира просветният министър, според когото важно в случая е „съдържанието“. Той цитира проучване за електронните дневници, според което въпреки че в известен смисъл родителите се информират от тях за случващото се в клас пасивно, все пак доверието между тях и учителите се повишава рязко.

„Родителските срещи са традиционната за момента форма, но рано или късно ще се постави въпросът за задължителността им. Въпросът е кога няма да бъдат задължителни“, заяви той. Според него преценката трябва да е на самото училище, но за повсеместна отмяна едва ли може да се говори, тъй като не навсякъде има електронни дневници. В момента у нас около 1000 училища разполагат с такива. „Догодина обмисляме да финансираме всички желаещи училища да поддържат абонамент за електронен дневник, което ще бъде крачка в един момент това да бъде основен документ“, посочи той.

Доста учители и родители приеха възторжено идеята, наричайки родителските срещи „отживелица“, „безсмислица“ и т.н. Други обаче остават на мнение, че родителската среща като контакт очи в очи никога няма да бъде излишна. „Прекалената дигитализация на взаимоотношенията не води до нищо добро! Събирането на родителите като общество ги прави съпричастни към училищния живот и добрият класен ръководител може да извлече само ползи и много по-малко вреди“, споделя учител, уточняващ, че пише в ролята си на родител. Други преподаватели пък се притесняват, че ако отпаднат редовните родителски срещи, изобщо няма да видят някои от родителите на учениците си. Изследване от февруари т.г. показа, че за 84% от родителите контактът с учителите се изчерпва с родителските срещи.

Източник: segabg.com