Институции

МОН: Бум на агресията в училищата

Агресията в училищата се увеличава – сочат данни на Министерството на образованието. През последната учебна година са регистрирани над 2 200 случая на физическа агресия и повече от 2 800 на вербална. Смъртните случаи са 36. По БНТ1 от Министерството на образованието заявиха, че за справяне с агресията е необходимо привличане на родителите в образователния процес. Майка на момче от предучилищна група в 86-о училище „Свети Климент Охридски“ във Владая се обърна към институциите, защото според нея възпитателка проявява грубо отношение към децата. В отворено писмо Веселина Христова написа, че на сина ѝ е упражняван психически тормоз от възпитатели и от това е накърнено достойнството и психиката му.

„Децата стават по-агресивни, защото средата става агресивна. 1/3 от българските семейства се справят агресивно помежду”, коментира психологът Иван Игов. „В училище също се проявява агресия. Нормално е децата, когато изпаднат във фрустрация, те да реагират така, както виждат при възрастните. Но това е само едната страна на проблема. Другата страна е, че училището винаги е било направено с цел да регулира обществени натрупвания, които децата могат да привнесат в обществото. За съжаление училището ни остана нереформирано години наред”, допълни Игов.

Училището е една рефлексия на всички наши обществени отношения. Проявленията, които се наблюдават в нашата реалност, са проявления и в училището, каза Грета Ганчева от дирекция „Приобщаващо образование“ към МОН. „Имаме нов Закон за предучилищното и училищното образование. Той е с нова философия, с политика на приобщаване, не на разделяне. Но този закон започна да работи едва от септември миналата година”, допълва тя.

„Законът беше направен заради системата, а не заради децата“, контрира Игов. Случаите на агресия и насилие продължиха. Първо защото не беше разделена училищната система. Този закон не направи нищо да промени огромното струпване на деца в малък на брой училища, посочи той.

До този момент до нея не са достигали други сигнали за вербална агресия от страна на възпитателката, каза директорът на училището Зорница Славкова.

Източник: news.bnt.bg