Училища

МОН агитира българи да идват да учат у нас

Министерството на образованието и науката започва информационна кампания сред българските общности в чужбина за набиране на студенти, докторанти и специализанти, които желаят да продължат образованието си в нашите висши училища за учебната 2016-2017 година.

Информационните дни ще се проведат от 14 до 31 март 2016 г. в Молдова, Украйна, Албания, Косово, Македония и Сърбия.

Три групи от експерти ще посетят тези страни, за да разясняват чрез беседи, рекламни и информационни материали реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в държавните висши училища. В работните групи за информационните дни освен експерти от МОН ще се включат и представители на Държавната агенция за българите в чужбина и на държавните висши училища. Предвидени са срещи с кандидат-студенти, родители, учители и други заинтересовани страни.

Първият лъч ще посети Македония, Албания и Косово, вторият – Молдова и Украйна, а третият – Западните покрайнини (Република Сърбия).

Кампанията се провежда за пета поредна година. По предложение на българските посолства в Македония, Косово и Албания тази година за първи път ще се проведат информационни дни в Скопие, Призрен и Корча.

Досега в нашите висши училища се приемаха до 400 студенти и докторанти. Очаква се тази година до 1000 българи, живеещи извън България, да се запишат за обучение в нашите висши училища.