Мнения

Момчил Неков: Учителят трябва да бъде водеща сила в дигиталната трансформация на образованието

По данни на Синдиката на българските учители (СБУ) около 3000 са учителите в България, които преподават в клас без да притежават диплома за педагози. В допълнение на това, заради недостига на кадри, 5500 са работещите пенсионери учители към момента. Новата европейска програма за умения призовава за предприемането намерки за привличането на  повече млади кадри и за подобряване на статута на учителската професия. Според евродепутата Момчил Неков, учителят трябва да бъде водеща движеща сила в дигиталната трансформация на образованието.

Българският евродепутат смята, че България трябва да си възвърне изгубения блясък на професионалното образование и дуалната форма на обучение като се отчетат новите потребности на пазара на труда по региони.  „Трябва да се подсигурим, че като свършат парите по проектите за дуално образование, бизнесът и фирмите ще са готови да инвестират в обучението на кадри. За да се случи това, трябва да се осигурят финансови стимули поне в началото “, допълни Неков.

По последни данни 85% от образованите българи, които са на възраст до 38 години, напускат пределите на България. Сред тях са основно инженери, IТ специалисти, доктори, медицински сестри и учители. „Трябва да покажем на българите, че могат да се реализират успешно и в нашата родина. Трябва да се погрижим да върнем и българите в чужбина, които могат да приложат наученото на Запад у нас. Това  ще стане чрез сътрудничество между държавата, бизнеса и образованието.“, заяви Неков.

С голямо мнозинство беше приет докладът на българския евродепутат Момчил Неков за Новата европейска програма за умения. Програмата цели да повиши уменията и квалификациите на европейските граждани и да се справи с безработицата и изтичането на мозъци. След гласуването Момчил Неков беше домакин на дебат по доклада с акцент върху дигиталните умения и професионално образование. В него участваха членове на Европейския парламент, представители на Европейската комисия, работодателски и синдикални организации.

Източник: frognews.bg