Ученици

Момчета се учат да гладят, шият и готвят в училище

Обучения по гладене, шиене и готвене за момчета въведе испанско училище. Те ще са включени в учебния предмет „Домашна икономика“.

По време на тези заниманията учениците ще се учат как да гладят, кърпят чорапи и готвят, както и да ремонтират. Причината за новия предмет е, че школото не е съгласно с идеята, че домакинската работа е само за жени и решава да въведе такива дейности в учебната си програма. Тяхното мото е „Равенството се учи чрез действия“.

„Ще е много полезно за учениците да научат всички тези неща и когато създадат семейство, ще могат да участват пълноценно във всичко и ще знаят, че домът се поддържа от двама души. Не само жената трябва да чисти, да мие чиниите и да глади. Тези уроци ще ги научат как да се справят и сами вкъщи“, споделя  Габриел Браво, който е сред учителите в школото.

Именно педагозите и родителите на децата ще се обединяват около задачата да напътстват учениците. Всички часове се водят от учители доброволци или от бащите на децата.
Заниманията се провеждат от тази година и веднага след старта им нежеланието на момчета се е изпарило. „За някои от тях това беше първият път, в който държат ютия, така че изживяването беше и забавно, и поучително. Родителите също са много доволни“, разказва Браво.

Източник: monitor.bg