Мнения

МОМН със стратегия за безопасност на движението

Учениците от първи до четвърти клас ще преминават през обучение по безопасност на движението и в зависимост от резултатите ще получават сертификати „Най-добър пешеходец“ и „Отличен велосипедист“. Това е заложено в проектостратегия на МОМН, която в момента върви за обществено обсъждане.

Цел номер 1 пред авторите на документа е да се намали прожентът на пострадалите на пътя деца. До 2020 г. броят на загиналите трябва да бъде намелен двойно, а на тежкоранените – с 20%.

Поръчението е на европейската транспортна комисия, която ще осигури и финансирането по проекти на училищата за безопасност на пътя.

За малчуганите от началните училища се предвижда да учат как да пресичат улиците, как да се пазят от коли, велосипеди, мотопеди, автобуси и т.н. Също така как да се държат, ако самите те са пътници в кола.

За тях уроците ще са под формата на викторини, състезания и игри.

След пети клас, до самото завършване ще също ще има уроци, които ще бъдат по-сложни. Те ще се запознават с опасностите при управление на мотопед, мотоциклет и автомобил.Ще се помага и за добиване на знания, които в момента, в който ученикът придобие право да управлява МПС, ще му бъдат от голяма полза.

Учениците трябва да са наясно с опасностите, които могат да възникнат на пътя от различните возила, споделят авторите на проектостратегията.

Планират се и опреснителни изпити за водачи над 65 г. независимо дали са били изрядни шофьори до момента или не.