Мнения

МОМН спря учебник по история

Учебник по история за девети клас, носещ неправомерно гриф „одобрено от МОМН“ предизвика сериозното неодобрение от страна на просветното ведомство, информира „Труд“.

Разрешението на министерството е за издаване на помагало, но сред учителите и книжарите то се рекламира като учебник. Това е накарало голяма част от преподавателите да го препоръчват и на учениците си.

Цената му е 30 лв заедно с тетрадка към него. Книгата е дело на издателство, което отпечатва учебна литература. След намесата на министерството рекламата на помагалото в сайта на издателството бе спряна още преди празниците.

На практика не е задължително помагалото да се купува, тъй като за девети клас нови учебници не са писани.

Недоразумението било нормативно и се кореняло във факта, че повече от десетилетие няма нови програми и оттам учебници. Шефът на издателството поясни пред „Труд“, че компанията му е написала, че е „учебник“, така както помагалата по чужди езици се наричали учебници.

От издателството в същото време твърдят, че гриф „Одобрено“ няма никъде по учебника.

„Институцията не е издавала разрешение и за „издаване на учебно помагало“, тъй като изданието е напълно ново и излезе от печат през месец септември 2011 г.“, коментира във форума на teacher.bg потребител, представящ се за редактор в издателството.

„Следващата процедура за одобрение на учебни помагала, в която ще бъде включено, е през месец ноември, информира още редакторът.

От издателството са категорични, че шумът около издадената книга е умишлен и идва от конккурентни издателства.