Училища

МОМН прави рейтинг на техникумите

Образователното министерство има намерение да изготви анализ за ефективността на професионалните гимназии в страната, като целта на проучването е да се установи дали там, където има професионално училище, бизнесът от същия регион ползва неговите кадри, обясни зам.-министър Петя Евтимова, цитирана от „Сега“.

Тя участва в откриването на второто издание на „ИТ седмица“.

Това ще доведе до идентифициране на важните професионални гимназии в различните региони на страната и те ще бъдат специално подпомогнати, посочва още тя.

В следващите 12 месеца предстои събиране на данни за цялостната дейност на професионалните гимназии, като ще се измерва ефективността на изхода – колко са завършилите ученици, каква е последващата им реализация и какъв е успехът им при кандидатстване във висшите училища.

Принципът е подобен на този при изготвяне рейнтинга на ВУЗ-овете. Тук също ще се търсят мнение от различни места – ученици, работодатели, неправителствени организации и широката общественост.

Евтимова е категорична, че проучванията са тъкмо навреме, защото ще бъдат готови по времето, когато вероятно ще има нови учебни планове в професионалното образование. пише още „Сега“.