Училища

МОМН към директорите: Обяснете на родителите да не купуват поп-фолк тетрадки!

От МОМН са изпратили писмо до директорите на училищата в страната с призив последните да обяснят на родителите, че училището е сериозна институция, на която не подобава да се свързва с учебни материали, на които греят образите на родните поп-фолк звезди.

От ведомството уточняват, че снимките и дисковете, които се продават в комплект с тетрадките и пособията „са място за развлечение на друго място“.

Повод за писмото са тетрадки с образите на няколко изпълнители в стила поп-фолк. Въпросът беше повдигнат миналата седмица, когато търговци се похвалиха, че комплектите с дискове на певците се харчели „като топъл хляб“.

Самият министър коментира, че МОМН не одобрява вида на тетрадките, но заради стабилността на институцията смята, че тези пособия не се приемат добре в клас.

По въпроса се изказа една от „засегнатите“ певици, според която след като след като може да има измислени американски герои като Супермен и Батман, не би било проблем на кориците да „дефилират“ и хора от реалния свят.

„Аз съм популярна личност, защо да ме няма на тетрадка“, коментира поп-фолк звездата.

„Ние издаваме дисковете, както и печатаме тетрадки, но ги създаваме и реализираме поотделно. Съвместната им продажба не е наше дело, фирма „Пайнер“ няма нищо общо”, заяви пред „Труд“ Любомир Костадинов, пиар на музикалната компания, засегната също от проблема.

От фирмата излязоха с позиция в официалния си сайт. (виж я тук).

Според председателя на синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от „Всеки ден“, издателите трябва веднага да си приберат стоката.

Такева смята, че на учителите няма да им е приятно да гледат как децата въздишат всеки ден по измислени герои, които утре не се знае дали ще са герои.

„Пазарната икономика си е пазарна икономика. Но тази пазарна икономика не може да работи без контрол“, обобщава още Такева.