Учители

МОМН: Има манипулация по случая с Христо Данев

Директорката на Хуманитарната гимназия в Пловдив е действала манипулативно и прибързано в ситуацията с учителя Христо Данев, показва проверката на министерството на образованието, информира bTV.

От ведомството направиха стъпката, след като стотици ученици и родители се обявиха в подкрепа на Данев, който организира възпитаниците си за танца Харлем Шекй, за което беше отстранен от работа.

Заключението е, че директорката на хуманитарната гимназия Соня Киркова е действала прибързано. Тя определя инициативата на учителя като „уронваща престижа на училището“. Предложението й към Христо Данев е или да напусне сам, или да го уволни дисциплинарно.

„Колегите от комисията са се срещнали и с господин Данев, неговият разказ е бил малко по-различен. Според него директорът му е предложил или да бъде уволнен дисциплинарно, или да си подаде молба. Впечатлението на комисията е, че той е бил манипулиран, защото директорът е споменал пред г-н Данев, че има докладна записка от МОМН да бъде уволнен, което въобще не е така”, обясни Тина Велева, началник на отдел „Контрол и инспектиране“, цитирана от медията.

Новият служебен министър проф. Николай Милошев ще вземе решение за следващите действия по казуса.

Още по темата