Ученици

Момичета от цялата страна в DigiGirlz инициатива на Майкрософт България

На 23 април Майкрософт България ще бъде домакин на събитие от поредицата DigiGirlz, което традиционно се реализира като част от програмата Microsoft YouthSpark, целящада подобри възможностите за образование, заетост и предприемачество сред младите хорав страната и по света. Събитието ще се проведе от 09:30ч. до 16:00ч. в Дома на Европа на ул. „Г. С. Раковски“ № 124.

Партньор на DigiGirlz е Дигитална национална коалиция и Образование България 2030, с които Майкрософт България развива съвместни проекти за мобилизиране на младите хора в страната, включването им в различни технологични каузи и проекти, и предоставянето на възможност да се образоват и развиват професионално в ITсектора.

Повече от 50 момичета от цялата страна ще имат възможност да участват безплатно в еднодневното събитие в София, което ще има както лекционна, така и практическа част, като само се регистрират в онлайн формата. В сутрешните часове младите дами ще имат възможност да чуят четири лекции на успешно реализирани в сферата на технологиите дами по темата „Възможности в IT сектора за всяка жена“.

Ева Паунова, евродепутат и посланик на дигиталните умения на ЕК, Анна-Мари Виламовска, секретар на Президента на Република България за иновационна политикаи един от 100-те водещи иноватори в Централна и Източна Европа в годишната класация на Financial Times, Visgrad Fund, Google и ResPublica, Жюстин Томс, онлайн предприемач, майка на три деца, автор на редица книги и преподавател в НБУ по онлайн медии и комуникации, и Събина Панайотова, блогър, консултант в сфератана дигиталния маркетинг и работодателския брандинг, уеб и маркетинг гуру, организатор на TEDx събития,ще споделят с младите DigiGirlz вдъхновяващите си истории и ще ги мотивират да преследват мечтите си, независимо дали някой ги убеждава, че те са „мъжка територия“.

В следобедния панел младите дами ще имат възможност да участват в работилница по кодиране и гейминг, за да придобият елементарни познания по кодиране и да разберат, че то е нещо забавно, полезно и напълно достъпно и за дами.

Глобалната инициатива DigiGirlz се реализира от Майкрософт в редица страни по света, като насочва усилия за предоставянето на по-добрo разбиране и практически умения за ITпрофесиите. Целта е да се покажат предимствата на кариерата в сферата на технологиите, да се повиши информираността сред момичетата за това колко смислена и вълнуваща може да бъде работата в ITкомпании и да се стимулират повече млади дами да изберат технологична специалност в университета.

Програма на събитието

Час

Дейност

9:30 – 10:00

Регистрация

10:00 – 10:05

Добре дошли и накратко за събитието

10:05 – 10:20

Ice Breaker упражнение

10:20 – 12:30

Мотивационен панел и дискусия:

–      Ева Паунова

–      Анна-Мари Виламовска

–      Жюстин Томс

–      Събина Панайотова

12:30 – 13:30

Обяд

13:30 – 14:20

Coding Block: Offline Coding and Games

14:20 – 14:30

Почивка

14:30 – 15:20

Coding Workshop

15:20 – 16:00

Закриване

DigiGirlz събитието е отворено за участие от страна на медии