Учители

Молитва за добро и учение за слънцето скараха учител и родител

Учителка от основно училище в Благоевград учила невръстните подрастващи на молитви и слънцеядство. Това доведе до остър протест на майка на петокласник, която премести детето си в друго училище, пише местният всекидневник „Струма“.

„С огромна изненада в края на март разбрах, че в часовете по „Човек и природа“ децата казват някаква молитва, която Гоцева накарала да си запишат на последната страница в тетрадките. Бях изумена, че някой кара детето ми да се моли, като аз, неговата майка, не го правя! Християнка съм, но не разбирам вярата с наизустяване на молитви и принудителното им декламиране“, споделя пред изданието майката.

По думите на родителя, след като в класа са разбрали, че детето е разказало за молитвите, децата са почнали да се отнасят недобре с него. Учителката пък заявила, че заради него ще закрият клуба „Млад турист“.

Майката предупредила директора за случващото се, но училищният шеф споделя, че не вижда нищо нередно в действията на преподавателката. Така ученикът се озовава в друго училище.

Албена Шопова, майка на детето, разказва и за лекциите на учителката по темата с черпене на енергия от слънцето.

„В часовете им разказва небивалици за слънцеяди и как децата можели да станат такива и да се били хранели с енергия, като гледат в слънцето. Отгоре на всичко търсила на сина ми 10 стотинки, за да му нанесе оценката от дневника в бележника. Поставих ултиматум на директора: или тя си тръгва от училище, или детето ми“, добавя тя.

Учителката Соня Гоцева е на различно мнение. Това, което написала на дъската и накарала децата да прочетат било молитва за пострадалите от с. Бисер.

„Аз силно вярвам в доброто и в силата на позитивното мислене. Като стана наводнението в с. Бисер, решихме да помогнем по някакъв начин, но ни казаха да не събираме дрехи, защото имало вече изпратени много и няма смисъл. Затова предложих на учениците си да изпратим на бедстващите като послание няколко добри думи“, коментира Гоцева.

„Ако имаше нещо вредно, нередно, незаконно или лошо, дали щях аз, учител с 34 години стаж, да го направя?!“, добавя още педагогът.