Училища

Може ли дуалното обучение да задоволи глада за качествени кадри?

Учене чрез работа – или иначе казано дуално образование – така от Министерството на образованието смятат, че ще се върне престижът на професионалните гимназии. У нас от години има глад за квалифицирани кадри – дефицит, който с времето се задълбочава. Затова все по-често се говори за внос на добре обучена работна ръка. За да си ги произвеждаме у нас тези същите кадри, големи надежди се възлагат на професионалното образование, което и според просветния министър има нужда да върне своя престиж и доверието у родители и ученици.

Дали дуалното образование е панацеята – ще разберем съвсем скоро. Тази година т.нар. учене чрез работа стартира в 32 професионалните училища в страната и така обхваща над 800 ученика, които трупат опит в над 170 български и чуждестранни фирми. Тук в професионалната гимназия по транспорт и енергетика в София учениците също ще се обучават в реална работна среда.

Професионалните училища обучават специалисти. Те не винаги се реализират на пазара. Бизнесът подготвя паралелно кадри, от които има нужда. И така се харчат двойно повече пари. Къде е пресечната точка – според държавата – отговорът е дуалното обучение.

„Децата, които ще влязат в работната сила през следващите десетилетия ще учат в движение и чрез работа“, категоричен в просветният министър Красимир Вълчев. 
„Ние можем да развиваме всякакви форми на обучение, но специално дуалното обучение, то без бизнеса не може да се случи“, допълва вицепремиерът Томислав Дончев.

Когато става дума за техника – то новостите са безброй, всеки ден. Автомобилостроенето не прави изключение. В професионалната гимназия по транспорт и енергетика в София учат около 800 ученици. От следващия срок те ще работят в сервизи с възможност да останат там за постоянно ако се справят добре. 

Така кръгът – държава – образование – бизнес – трябва да се затвори. Лидери при прилагането на системата за дуалното образование си остават Швейцария, Австрия и Германия.

Източник: news.bnt.bg