Ученици Училища

Мобилно приложение известява родители за оценки и отсъствия

Мобилно приложение ще известява родителите за оценките, които получават техните деца в училище, или за отсъствията, които са натрупали.

Това е едно от условията, на които трябва да отговаря електронният дневник, за да бъде финансирано училището за такъв от просветното министерство.

Средствата ще бъдат отпускани по специален механизъм на МОН на грантов принцип, обясни директорът на столично 51 СУ„Елисавета Багряна“ Асен Александров.

„Училищните директори ще кандидатстват за електронен дневник, който трябва да отговаря на няколко условия. Най-важното е възможност за комуникация с родителите и налично мобилно приложение“, уточни той.

В електронния дневник трябва да са включени и повечето документи, тъй като според промените в наредбите те могат да бъдат онлайн или на хартия.

Това се отнася до седмичното разписание, годишното разпределение, което би трябвало да отпадне следващата учебна година, както и за забележките и годишните оценки. По този начин в голяма степен ще се намали бумащината.

Третото важно нещо за електронния дневник е сигурността. Това обаче не се отнася толкова за кражбата на лични данни, както бе скорошният случай с НАП, а по-скоро за възможността за резервно копие. Всеки ден на електронния дневник трябва да бъде направено огледално копие и по този начин няма опасност да се загуби част от информацията. Ако хартиен дневник изчезне, то класният ръководител ще трябва да вкарва набор от данни, сравнявайки информация от бележниците на учениците. Ако обаче се случи срив в системата и това се случи с електронния, то ще има негово резервно копие и ще трябва да се добавят данни само от деня на проблема.

В различни варианти електронен дневник в 51-о СУ има от 8-9 години, но от 2 е усъвършенстван. Александров посочи, че благодарение на него присъствието на гимназистите в клас се е увеличило с 10-20 %.

„Понякога децата тръгват към училище, по пътя успяват да се снабдят с медицинска бележка и така и не влизат в час, а родителят често не разбира за това.

В електронния дневник настойниците могат да видят веднага, че детето е закъсняло за даден час или отсъства третия ден“, заяви директорът.

В училището използват дневник, в който учителите са въвели критериите за оценяване по своя предмет, посочено коя оценка каква тежест има (например най-малка е устното изпитване, а най-голяма изходните и класните), върху какъв учебен материал. Налични са и падащи менюта, от които да се избира видът оценка – от класно, от групова работа, индивидуална.

Източник: monitor.bg