Институции

Мобилен оператор с инициатива за блокиране на достъпа до детска порнография

Един от водещите мобилни оператори у нас подписа на 16 септември споразумение с МВР за въвеждане на филтър за блокиране на достъпа до детска порнография в интернет.

Използвайки данни на Интерпол, филтърът ще спира достъпа до разкритите сайтове, разпространяващи изображения (фотографски и видеоматериали) на сексуална злоупотреба с деца. По-рано тази година Международната асоциация на интернет горещи линии, част от която е и българският Център за безопасен интернет се споразумяха с Интерпол да попълват базата с подобни сайтове, за които 43-те държави членки получават чрез онлайн-горещите си линии сигнали от потребители на интернет.

При подписването на споразумението главният изпълнителен директор на компанията Стайн-Ерик Велан посочи, че въвеждането на подобен филтър в Норвегия е довело да намаляване с 79% на достъпа до такива сайтове. Българският мобилен оператор е част от норвежката „Telenor Group“, известна с активната си позиция срещу разпространението на детска порнография.

Компанията е член на Обществения съвет за безопасен интернет към Центъра за безопасен интернет, координиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, заедно с другите два оператора. Трите оператора подкрепят редица инициативи в областта на защитата на децата от онлайн експлоатация включително и разпращането всяка година в Деня за безопасен интернет на кратки текстови съобщения до своите клиенти, организирането на информационни кампании и събития.

Благодарение на трите мобилни оператора беше задействан и краткият номер на консултантската Българска линия за онлайн безопасност 123 124, на която еднократното таксуване, независимо от продължителността на разговора, е 14 или 15 стотинки. На него деца, родители и учители могат да получат съвет и помощ при рискова ситуация с дете в онлайн среда.