Училища

Мобилен оператор отпуска 200 хил. лв. за конкурса “Дигитална класна стая“

Теленор ще отпусне до 200 000 лева на български училища в конкурса „Дигитална класна стая“. Средствата са предназначени за реализация на проекти, насочени към модернизация на учебната среда и използване на съвременни технологии, които да повишат ефективността на образователния процес.

Участие в конкурса на Теленор могат да вземат всички държавни и общински училища в страната, които подадат своето проектно предложение на електронен адрес: digitalclassroom@telenor.bg до 15 юли 2016 г. включително. Наградният фонд на конкурса е 200 000 лв., като всеки печеливш проект ще получи финансиране в размер до 90% от общата си стойност и до 100 000 лв.

Подробните изисквания за участие в конкурса „Дигитална класна стая“ са публикувани на уебсайта на компанията. Всяко училище може да участва само с едно проектно предложение. Сред критериите за участие са подробно описание на идеята, цели, очаквани ползи, бюджет, комуникационен и времеви план за осъществяване на проекта, кратко резюме под формата на презентация и др.

Предложенията в конкурса ще бъдат разгледани в периода юли – септември 2016 г. от жури, съставено от представители на Теленор, академичната среда и неправителствения сектор. На следващия етап в състезанието избраните финалисти ще бъдат поканени да представят идеите си на живо пред журито, а печелившите проекти ще бъдат официално обявени до 30 ноември 2016 г.

Конкурсът „Дигитална класна стая“ се провежда за втора поредна година. В първото му издание през 2015 г. се включиха 37 училища, а победители станаха СОУ „Любен Каравелов“ от гр. Копривщица и Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ от гр. Варна, които спечелиха финансиране в общ размер на близо 190 000 лв. Техните проекти са в процес на реализация и предстои да бъдат завършени до края на годината.

Инициативата е част от дългосрочната програма на Теленор за подпомагане на българското образование и младите хора в страната. В началото на 2015 г. компанията дари 107 хил. лв. за модернизирането на „Центъра за лидери“ в 19 СОУ „Елин Пелин“ в София, а тази година предостави близо 45 хил. лв. под формата на работещо телекомуникационно оборудване и цялостна реновация на лаборатория в Технически университет – София.

Теленор е водеща телекомуникационна компания с 3,5 милиона активни потребители в България. Към края на март 2016 г., услугите на компанията са достъпни за 99,98% от населението и на 99,5% от територията на страната, а 4G мрежата на Теленор покрива приблизително 75% от населението на страната. До 4 ноември 2014 г. компанията работи на българския пазар под марката GLOBUL, а от 1 август 2013 г. е част от международната Теленор Груп, която оперира в 13 държави в Европа и Азия, и има 208 милиона абонати.