Мнения

Много често, като се грижим за малцинствата, забравяме окаяните училища

„Добрата икономическа база винаги е предпоставка за по-качествена услуга, по-качествено образование или по-качествено здравеопазване. Не винаги обаче това се отнася за грамотността“, посочи журналистът Нора Стоичкова по повод новото предложение на МОН училищата, в които се обучават деца на родители с ниско образование да получават повече пари от бюджета.

Тя допълни още, че по този начин ще бъдат разрешени някои материални проблеми, но имайки предвид факта, че образователната система в България е недофинансирана, насочвайки средства към места, които имат нужда, на практика ще се финансира образование там, където дори няма база то да разцъфти и да се развие.

„Тези, които имат нужда от обгрижване са децата на родителите, които имат достатъчно висок образователен ценз, защото много често, грижейки се за всякакви малцинства, ние изпускаме главното – масата от децата, които учат в училища в окаяно състояние“, категорична беше Нора Стоичкова.

Пред Bulgaria ON AIR журналистът Мирослава Кортенска пък уточни, че в страната ни твърде голяма част от децата не посещават училище и след положени огромни усилия само 20 хил. от тях са били върнати. „На фона на огромната неграмотност и социалната бедност, тези мерките ще спомогнат за нормализирането на образователната ни среда. Няма как да има образовани хора, ако средата е неграмотна“, каза още Кортенска.

Източник: bgonair.bg