Ученици

Млад германец помага на учениците в София

Ученици от гимназията „Ерих Кестнер“ в София разговарят на тема Берлин. В малкото частно училище се учат общо 300 деца. Предмети като физика, биология и химия се преподават на немски език, се казва в репортаж на А. Беер. Германската журналистка среща слушателите на WDR с младия хамбургчанин Лукас Грос. Той ръководи дискусията и помага на учениците да изразят правилно мислите си на немски език. Лукас Грос преподава на няколко паралелки.
Доброволци като Лукас Грос подкрепят учениците в разработването на проекти по различни теми или пък ги подготвят за изпитите по немски. Преди да дойде в София, 23-годишният Лукас е работил и на други места – след като завършва гимназия и специализира, той работи в Италия, после и в Берлин. Кандидатства между другото за културен посланик на ЮНЕСКО.

С учителски стипендии от Германия
Кандидатурата му е приета – за радост и на Лидия Василева, директорка на частната немска гимназия „Ерих Кестнер“. Т. нар. доброволци като Лукас Грос се числят от години към учителския колектив. Те получават учителски стипендии от Германия. Лидия Василева споделя, че е доволна от досегашния си опит с доброволците. „Всички, които са били при нас, са с много високо чувство за отговорност, но особено впечатление при Лукас Грос прави умението му да работи с младите хора“, казва Василева.

Явно, че Лукас особено се харесва на учениците. Мария Иванова и Сабрина Цветанова от 11 клас например са просто във възторг. „Той много ни помага, има много идеи и е творчески настроен“, споделя Мария. „Приятно е да се работи с него“, допълва Сабрина.

С учениците от някои паралелки Лукас свири музика. Той е голям фен на хип-хопа и споделя, че българският рап много му допада. В свободното си време ходи на концерти и заедно с един български приятел е заснел едно видео.

Учениците в гимназия „Ерих Кестнер“ са привилегировани в сравнение със съучениците си в други български училища. Родителите им могат да си позволят да плащат училищната такса от близо 3000 евро годишно. Доброто образование повишава шансовете им за бъдещето. Изтичането на млади хора от най-бедната страна в ЕС отдавна е траен проблем. Високата безработица и корупцията допълват картината.

Впечатления от България
Лукас Грос за пръв път е в източноевропейска страна, в която дълги години е имало комунистическа диктатура. Направили са му впечатление някои различия с Германия. Например отношението към българските роми или пък особената архитектура на панелните блокове, останала от социалистическо време. „Когато за пръв път влязох в квартирата си, бях слисан, защото дотогава не бях виждал този тип архитектура. Необичайни за мен бяха и многото графити и някои драсканици по стените, дори на пречупени кръстове. Да не говорим за това, че в разговори често забелязвам един вид дискриминация спрямо определени социални групи“, казва Лукас.

Същевременно България му харесва – например с това, че хората успяват да запазят спокойствието си въпреки напрегнатото ежедневие и лошия транспорт. Що се отнася до бъдещето, младият германец няма намерение да става учител. Привлича го туристическият бранш. А това означава, че навярно го очакват и нови срещи с България, но вече като турист, се казва в края на репортажа. 

Източник: dw.com