Ученици

Млади литературни таланти

Осмокласничката Антония Тодорова спечели първа награда в конкурса за любовна поезия, посветен на празника на влюбените Св. Валентин. Състезанието се проведе миналият петък и в него участваха ученици от литературния клуб „Ерато“ към Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново. Втора е десетокласничката Десислава Маркова, а третата награда отиде в Теодора Петкова от осми клас.

Деветокласничката Гергана Георгиева от Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян представи вчера първата си стихосбирка под заглавие „Импресия“, съобщава нейната учителка и ръководител на клуб „Приятели на книгата“ в народно читалище „Орфееви гори 1870“ Захарина Куцева, цитирана от смолянския в-к „Отзвук“.

„Тя ни заразява с неизчерпаемата си енергия и свежата по детски усмивка. Такъв е подходът и към всичко, което застава на пътя й. Не е така с текстовете, които пише – те издават зрели търсения, дълбоки преживявания, склонност към себеанализ. Тематиката основно е за младежките трепети по трънливия понякога път на любовта. Присъстват обаче и общочовешките теми за съдбата, приятелството, съпричастието. „Импресия“ е първата крачка на една млада жена към голямата поезия, към големите теми, към големия свят, който един ден ще бъде принуден да се подчини на чара, силата и таланта й“, пише в предговора на книгата Куцева.

В същото време друг талант от Смолян – седмокласничката Елена Елинова от Г клас на шесто основно училище „Иван Вазов“ спечели основна стипендия и стана единствената класирана от фондация „Комунитас“ ученичка от Смолянска област, пише „Родопи нюз“.

Тя участва в конкурса с есе на тема „Ако зависеше от мен, бих…“ и мери сили със стотици деца от цялата страна в област „Литература“. Материалната стойност на стипендията е 700 лева, от които 500 финансов стимул и 200 лева ваучер за книги и учебници.