Учители

Младите учители в област Враца са се увеличили повече от шест пъти

През учебната година 2017/2018 година младите учители в област Враца под 30-годишна възраст са 151, а само преди три години те са били 23. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Галина Евденова на тържество в Деня на младия учител, цитирана от БТА.

Денят на младия учител в област Враца се провежда за първи път по инициатива на регионалното управление. Целта е да се приобщят и подпомогнат младите педагогически специалисти в първите им стъпки в учителската професия. Гост на събитията бе заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова. Тя отбеляза, че увеличението повече от 6 пъти на младите учители в областта е забележително и този резултат вероятно я нарежда сред първите по този показател.

Таня Михайлова посочи пред повече от 100 млади преподаватели в залата, че ангажиментите на правителството за привличане на нови кадри в образованието са ясни – стартовата заплата за новопостъпващите учители от 15 септември е 760 лева. Всеки млад учител може да разчита и на помощта на по-опитен учител-наставник, както и на по-бързо кариерно развитие. Заместник-министър Михайлова присъства и на откриването на нов кабинет за интерактивно обучение в основно училище „Васил Левски“ във Враца.

Тя участва в демонстрацията на обучение чрез таблети и попълни тест заедно с ученици от шести клас. Резултатите от теста могат да бъдат видени и оценени в реално време. Децата имат възможност за достъп през таблети и телефони и до уроците по информатика и информационни технологии. Кабинетът бе осветен от Врачанския митрополит Григорий, който пожела на децата да бъдат упорити и отдадени на обучението си и духовното си израстване. Училището е единственото, в което се изучава религия като свободно избираем предмет.

По-късно заместник-министърът на образованието присъства на занятия на групи с целодневна подготовка в училището от първи и четвърти клас, водени от млади учители. 

Източник: novini.bg