Мнения

Младежи участват в Лятно училищe по превенция на ХИВ

179 младежи на възраст от 14 до 18 години и 18 координатори и обучители на младежките клубове от 17 общини се включиха в лятното училище „Сексуално здраве и превенцията на ХИВ/СПИН чрез подхода „Връстници обучават връстници“, съобщиха от програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, цитирани от БГНЕС.

Инициативата се провежда за осма поредна година в Националния детски екологичен комплекс „Ковачевци“.

Организатор е Министерството на здравеопазването по Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“. Младите хора са обучавани за първи път по въпроси, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве. В различните сесии участват юноши като обучители на свои връстници, координатори на младежки клубове и професионални обучители и организатори.

Лятната инициатива в Ковачевци има за задача да повиши капацитета на доброволците по подхода „Връстници обучават връстници“ за превенция на ХИВ/СПИН и да подпомогне развитието на Българската Y-PEER мрежа.

Събитието завършва на 9 юли с представянето на театрална постановка, мини концерт, екологична арт инсталация и еко ревю, пряко свързани с темата на обучението и подпомагащи развитието на различните таланти на младите хора.

Обучителният екип предоставя на младите участници достъпна информация за контрацепция, нежелана бременност, сексуално предавани инфекции, ХИВ/СПИН и работи за изграждане на комуникативни умения, умения за споделяне и даване на обратна връзка, за изясняване на ценностни избори, за толерантност към различието и за работа в екип.