Институции

Младежи гласуват харта за своите онлайн права в ТийНЕТ парламент ‘2013

От 30 ноември до 16 януари мина онлайн гласуването за делегати на възраст между 13 и 19 години, които ще участват в първия по рода си ТийНЕТ парламент. Победителите в изборите ще приемат Харта на онлайн правата на младите хора на публична дискусия по случай Международния ден за безопасен Интернет на 5 февруари 2013 г.

Дискусията ще се състои в сградата на Народното събрание с подкрепата на парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта.

Младежкият парламент се организира от Националния център за безопасен Интернет, координиран от Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация Родители и с подкрепата на Програма „Безопасен Интернет“ на Европейската комисия. Инициативата цели да насърчи гражданското участие и отговорното поведение на младите хора в Интернет.

Онлайн гласуването беше проведено чрез специално приложение „ТийНЕТ парламент’13“ на страницата на Националния център за безопасен Интернет във Фейсбук. Там могат да се разгледат кандидатурите и да се видят 10-те победителя, както и техния избор на онлайн право и какви са ограничанията за прилагане на това право.

Десетте участника ще вземат участие в дискусията в Парламента и ще имат възможност да защитят правата на своето поколение пред представители на публичния и частния сектор и със специалното участие на представители на най-голямата социална мрежа в света – Фейсбук. В края на дискусията ще бъде гласувана Харта на онлайн правата на младите. Преди парламентарното събитие младежите ще се включат в еднодневна работилница за активно гражданство.

На 5 февруари 2013 г. близо 100 страни от всички континенти ще отбележат за десети път международния Ден за безопасен Интернет. Събитието е инициатива на Европейската комисия и отбелязването се организира от ИНСЕЙФ – европейската мрежа от 30 национални центъра за безопасен интернет с основна мисия да насърчават позитивната, безопасна и отговорна употреба на Интернет и мобилни технологии сред децата и младите хора. През 2013 г. фокусът на Деня за безопасен интернет е върху онлайн правата и отговорностите на потребителите.

Очаквайте ТийНет парламент 2013 НА ЖИВО, директно от Народното събрание, на 5 февруари от 13 часа.

За повече информация: http://teenet.safenet.bg/

Фейсбук събитие – ТУК