Учители

Млада учителка остана безработна заради предпочетен 75-годишен неин колега

37-годишна учителка от София остана безработна, докато 75-годишен неин колега продължава да преподава по същия предмет. Така случаят от Четвърта вечерна гимназия в София стигна до Комисията по дискриминация. 

Преди 2 години Илонка била назначена за учител по история по заместване, докато се върне титулярът. Година по-късно я освободили. До тук добре и всичко – в реда на закона. Тази година обаче Илонка научила нещо изненадващо. „За моята специалност часовете в Четвърта вечерна гимназия по свят и личност и география и икономика се преподават от двама колеги в пенсионна възраст. Единият колега е роден 1942г. Нямам нищо лично против колегите – даже поддържах много добри отношения с тях. Но по-логично беше в случая да бъда аз назначена в тяхната позиция с оглед на моята трудоспособна възраст, уязвимото ми социално положение на самотна майка с дете“, заяви Крачунова пред БНТ.

Директорката твърди, че е назначен учителят в пенсионна възраст, защото има часове само за една трета от щатното място.

„Това е съответно и една трета заплащане. Часовете, които той преподава се оформят в началото на учебната година, защото на 10 септември се узаконяват паралелките. Ние формираме паралелки доста късно. При нас се обучават ученици, които са прекъснали обучението си“, казва Гергана Захариева – директор на четвърта вечерна гимназия в София.

Илонка обаче е съгласна също да работи по-малко часове за по-малка заплата, но да има работа. „Обаче намеренията ми бяха категорично пресечени. Вместо това получих отговори и предупреждения ,,исках да ти кажа да си потърсиш работа, за да не увиснеш“, категорична е тя.

„Тя не предяви пред мен нито вербално, нито писмено изискване да бъде учител по география и да заема длъжността учител по география в нашето училище“, отвръща директорът Гергана Захариева.
„По време на престоя ми в гимназията никой не ми каза, че имам право на участие в профсъюзна организация при заместване на титуляр, нито пък, че мога, без да е обявен конкурс – аз да подам заявление за мястото на колеги, които упражняват професията, но са в пенсионна възраст“, каза Илонка Крачунова.
Тя решила, че комуникацията с директорката е невъзможна. Затова се обърнала към Регионалното управление по образование, Инспекцията по труда и Комисията за защита от дискриминацията. И чака резултати.

В момента е безработна, без доходи, разчита на майка си – също учителка. Лишила детето си от абитуринтски бал. И ходи по конкурси, но без вяра в системата, в която уж има такъв глад за учители. Парадокс? Да. Защо? Всеки може да си отговори сам.

Източник: news.bnt.bg