Институции

Михайлова: Няма да допуснем преписване на тазгодишните матури

Няма да допуснем преписване на тазгодишните изпити по външно оценяване в 4 и 7 клас и на матурите в 12 клас. Това заяви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова след пресконференция във ведомството, на която бяха представени 11 национални научни програми в изпълнение на Националната стратегия за развитие на научните изследвания в Република България 2017-2030, предаде БГНЕС.

„Мерките за сигурност целят именно това – да не изтича информация къде се намират определени квестори, както и какви са отговорите. Миналата година изпитът беше разделен на три модула. Запазваме тази практика и през тази година. Анализът от 2017 г. показа, че системата е сработила, защото имаше само една анулирана работа”, коментира Михайлова. Тя добави, че е изключително важно квесторите да си вършат професионално работата, а учениците да имат доблест и чест. Михайлова подчерта, че провеждането на честен изпит е процес и той не трябва да бъде на финала в 12 клас, а да започва от 1 клас.

„Традиционно смятам, че този проблем стои в годините всяка година, защото идеята, особено на Държавния зрелостен изпит е наистина да бъде честният изпит, за да може всеки ученик да покаже, това което е научил защото с финалния изпит дипломата за средно образование означава, че си готов да поемеш своя път в живота”, добави зам.-министърът. 

Източник: actualno.com