Институции

„Мисли преди да ка4и6″

Генералният директор на Microsoft България Огнян Киряков обяви резултатите от изследване сред потребителите на Интернет в 12 европейски страни с над 14 000 респонденти във връзка със световния Ден за безопасен Интернет на 9 февруари, който се отбелязва за пети път у нас под наслов „Мисли преди да ка4и6″. „Последните проучвания показват, че половината от тийнейджърите считат за напълно безопасно да споделят лична информация онлайн и 43% от тях спокойно публикуват името на училището си, каза той. – Като родител съм убеден, че пълният контрол не е адекватно решение, когато говорим за възпитанието на младите хора, но тук е ролята ни на възрастни – да познаваме опасностите и да подготвяме децата си за живота на „виртуалната улица.“ Близо 66% от младежите нямат никакви ограничения от родителите си за ползването на мрежата, сочи още проучването.
 
Огнян Киряков представи и насочения към младите хора на възраст между 15 и 19 години конкурс „Data protection day“, иницииран от Европейската училищна мрежа и Microsoft, както и първия български проект, достигнал финала на международното състезание.
 
„Споделянето на информация за други хора без тяхното знание може да ги злепостави, унижи или дори да ги постави в опасна ситуация. За съжаление, младите хора все по-често страдат не само заради собствената си, но и поради чужда непредпазливост“, алармира Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет, който заедно с представители на Обществения съвет за безопасен Интернет обяви началото на информационния ден.
 
Специални гости на събитието бяха Надя Шабани, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Орлин Кузов, директор Дирекция „ИКТ в образованието“ към Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН).
 
Тази година ДАЗД в сътрудничество с Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта на НС ще организира социологическо изследване за отношението на родителите към използването на Интернет от децата и степента на информираност за опасностите в мрежата. Надя Шабани припомни данни от доклад на ООН, според които над 750 000 педофили правят опити да влязат в контакт с деца чрез мрежата.
 
По време на събитието Георги Апостолов очерта националните инициативи, планирани в рамките на общоевропейската кампания:
 
    * В Деня за безопасен Интернет Mtel, Globul и Vivacom, партньори в Обществения съвет за безопасен Интернет за втора поредна година изпращат специално послание до своите потребители, с което напомнят за разумното използване на мобилните комуникации.
    * Националният център за безопасен Интернет, съвместно с мобилните оператори, ще разработи брошура „Детето и мобилният телефон“, която ще информира родителите и младежите за евентуалните рискове при ползване на мобилен телефон за заснемане и публикуване онлайн на неподходящо съдържание.
    * След двугодишна успешна работа на Асоциация „Родители“ и Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ в 18 столични училища, обучителният курс за учители „Реално и виртуално насилие: превенция чрез интерактивно обучение в училище“ ще се проведе в края на февруари и в град Варна с подкрепата на общинския съвет на града.
 
Националният център за безопасен Интернет вече организира съвместно с ДАЗД първата по рода си работна среща със собственици на някои от най-популярните сайтове за запознанства с общ брой регистрирани потребители от 2,7 милиона души, от които над 800 000 на възраст под 18 години. По време на срещата бяха обсъдени Принципите за безопасност на сайтовете – социални мрежи на Европейския съюз и препоръки за постепенното им въвеждане в България. В резултат на срещата бе прието да се въведе отличителна „Марка за сигурност“ за сайтовете, приели европейските принципи за онлайн безопасност.
 
По инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков бе изнесен „Открит урок по безопасен интернет“ в навечерието на 9 февруари. С темата „Инциденти с непълнолетни в нета“ се включи и началникът на сектор „Компютърни престъпления“ в ГДБОП Явор Колев.
Тази статия е съвместна публикация на Мрежа на учителите – новатори www.Teacher.bg   и Ай Си Ти Медиа http://ictmedia.bg/