Ученици

“Мисия Раница“ казва “Стоп“ на тежките ученически чанти

Проблемът с тежките ученически раници не е от вчера и от доста места се правят опити за генералното му решаване. Особено сериозен е той при най-малките. Предложение първолаците да носят само папки с листа с домашните си, направиха от сдружение „Настоящи и бъдещи майки“.

Те са за отпадането на тежките буквари. В скоро време се очаква старта на „Мисия Раница“, с която родителите искат да насочат още веднъж общественото внимание към темата. Майките имат и категоричната подкрепа на Националният център за опазване на общественото здраве и Националният консултант по ортопедия.

Според настоящите норми, ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от тежестта на детето, което я носи. Това са изисквания, които са нормални навсякъде в Западна Европа и САЩ. Те се спазват и на доста места в Азия.

Активната част на кампанията ще бъде разделена на няколко етапа. В един от тях ще се използват стари, рециклирани учебници в клас, които ще се препредават на тези, които имат нужда от тях в съответния час. Също така родителите искат да се сложи край на безмисленото носене на учебни помагала дори тогава, когато според учебната програма няма да им се налага да ползват.

В началото на мисията родителите ще бъдат подробно запознати с особеностите на избора на раница за детето в зависимост от физическите му данни. Целта е то да бъде предпазено от гръбначни изкривявания, на които учениците в тази възраст са много податливи.

Чантите например трябва да са с ортопедичен гръб, широки презрамки, да се носят и на двете рамена, да не падат под кръста, нито да стоят много високо.

Още по темата