Мнения

Мисията на ЦЕРН е и образователна мисия

„Моето посещение в ЦЕРН беше едно от най-вълнуващите преживявания в живота ми и разбира се, че бях горда, когато посетих детектора и видях онова, което българската наука е изобретила и онова, което българските специалисти са направили със собствените си ръце, за да може той да бъде пуснат в действие. сподели впечатленията си от посещението си в ЦЕРН и Проекта LHC (Големият адронен колайдер), който направи ЦЕРН световен лидер в областта на физиката на елементарните частици“, сподели служебният министър на образованието доц. д-р Румяна Коларова.

„Съвременният свят дължи на ЦЕРН и световната информационна мрежа (World Wide Web). Стартирал първоначално като проект на ЦЕРН наречен ENQUIRE, по инициатива на английския учен Тим Бърнърс‐Лий и белгийския учен Роберт Кайо през 1989 г. проектът е разработен за нуждите на вътрешната мрежа на ЦЕРН“, каза в заключение министър Коларова и пожела на присъстващите  незабравима разходка в „магическия свят“ на науката.

„Нашата мисия в ЦЕРН е обвързана също и с образованието. Ние не можем да просъществуваме без образователния елемент в ЦЕРН“, заяви генералният директор на ЦЕРН проф. Ралф Хойер Хойер и  покани всички млади хора, които присъстват, да посетят ЦЕРН заедно със своите учители и да се докоснат до науката, а днес, разглеждайки изложбата, могат да поиграят протонен футбол.

Първи на виртуалното поле пример дадоха лично проф. Хойер и министър Коларова.

На откриването на изложбата присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката проф. Валери Младенов, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Ирена Младенова, ректорът на СУ „Св.Климент Охридски“ проф. Илчев, доц. Леандър Литов – ръководител на катедрата по атомна физика и ръководител на българския екип в ЦЕРН, учители и ученици от гр. Панагюрище и гр. Перник, представители на медиите.