Мнения

Министър Танев: С образованието шега не бива!

„Схващам ролята си на министър като по-скоро тактическа, макар предпочитаният ми предмет да е стратегическо управление. Мандатите на изпълнителната власт са по принцип кратки за цялостни стратегически проекти“, обяснява в интервю за „24 часа“ просветният министър проф. Тодор Танев.

„Мога да спомогна да не стоим на място и това да стане безвъзвратно. Иначе административните реформи са постоянен процес, ако веднъж се започнат. Те не са достигане до някакво желано състояние, а постоянен ход, промяна, стига да знаеш посоката, която е трайна“.

„В това отношение вярвам, че партиите този път са решени да се направи крачката. Има решимост на думи, ще видим за действията. Виждам волята, действията трябва да са верига, политическата подкрепа трябва да е смела и постоянна“.

„Ако партиите разрешат реформите, ще имат нов мандат, ако не – ще се орезилят. Това се знае. Защото с образованието шега не бива. То е националната идентичност, зад него са над 1 милион деца и ученици, най-малкото 1,5 млн. родители, 90 хиляди учители, 28 инспектората, 240 хиляди студенти, БАН.

Ако има проблем, той е по-скоро другаде, на този етап. Всяка система бяга от промени. Не искам да стане вярна приказката, че „образователната реформа е като реформата на гробището, тъй като няма подкрепа отвътре“. Надявам се, че на всички им е писнало от статуквото.