Мнения

Министър Танев постави цел: България да стане образователен център в региона!

Превръщането на страната ни в образователен център за целия регион, както и въвеждането на гъвкаво финансиране на системата на училищното и на висшето образование и на научните изследвания и развойната дейност, определи като важен приоритет министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев при срещата си с журналисти на брифинг по актуални въпроси днес.

„Следва да се търсят ресурси не изключително от държавния бюджет, а от европейските фондове, от частния сектор, от НАТО, от различни агенции по света“, обясни той.

„Тези ресурси трябва да бъдат така използвани, че да стимулират качеството в смисъл на конкурентоспособността на българското  образование и наука“, добави проф.Танев.

„Локализмът, от който страда още, старите правила и старият морал трябва да отстъпят на това, което българските студенти и българските професори наистина – в по-голямата си част – заслужават и имат потенциал. Важно е да има връзка с пазара на труда. Следва висшето образование да не произвежда безработни“, каза министърът отношение на висшето образование и добави: „Финансиране само на качеството. Сближаване на държавни и частни висши училища. България да стане образователен център на целия регион“.