Мнения

Министър Танев: Новата учебна година ще бъде посветена на реформите

„Бях във Франция по покана на авторитетния и стар университет на Тулуза, открит през XIII век. Бях по две причини. Едната е професионалното образование“, разказа в интервю за „24 часа“ министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев.

„Търся френски партньори, които да помогнат на нашата реформа в това отношение. Не всички от нашите партньори като швейцарците, австрийците и германците – с плановете си за внедряване на дуалното образование в България, – са заинтересовани от земеделие и от винарство или от хотелиерство“.

„Французите предлагат точно това. Другата причина е, че там е открит първият университет на третата възраст. Преди година са празнували 40 години от откриването му. В динамичния свят хората от 50 години нагоре имат конституционното и човешкото право да учат, но не да получават дипломи. Университетът на третата възраст е условно университет“.

Така, че новата учебна година ще бъде посветена на реформите. Реформата е фундаментална в нейния реално осъществим вид. За първи път Министерството на образованието и науката се обръща изцяло към живота. Това е аксиома, не уравнение.