Мнения

Министър Танев: Информационните технологии са бъдещето на образованието

До края на 2015 г. 40 училища от цяла България ще получат пълното оборудване, необходимо за електронното образование, по пилотни проекти на Министерството на образованието и науката, заяви пред Computerworld проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката.

„Информационните технологии са бъдещето на образованието. Времето им дойде толкова интензивно, че цялата система се оказа изненадана. С моя екип се обърнахме към този факт, а и паралелно вървеше Законът за предучилищното и училищното образование, който вече е приет“, обясни проф. Танев.

„Работихме в среда, в която стрелките на часовника сякаш са спрели на 1991 г. Такъв бе законът досега. Новият закон е много по-открит към XXI век и това е съществена характеристика, която ме прави оптимист. Това ми даде възможност да се свържа със специалисти от България и от Израел, където са много напреднали по отношение на електронното образование.

„Проучихме внимателно и опита на съседна Турция, в която се реализира програма „Таблет за всяко дете“. Внимателно и честно разгледахме описаните детайлно в доклада им грешки в първата година от изпълнението на програмата им. Понякога от грешки се научава повече, отколкото от добри практики“, каза още той.