Мнения

Министър Танев: Интересът към професионалните колежи е голям

„Броят на професионалните колежи, които имат интерес да се включат в програмата вече е пет. Последният колеж, който се „прикачи“ към първоначалната група, е по желание на бизнеса в Пловдив“, обясни в интервю за „Стандарт“ министърът на образованието проф. Тодор Танев.

„Обучението ще е свързано с машиностроенето, във връзка с големи фирми, които са стъпили на индустриалната територия на града“.

„Ще се опитаме първите колежи да започнат да функциониерат в най-скоро време, по възможност от следващата учебна година. Но всичко зависи от това дали промените в Закона за професионалното образование и обучение ще бъдат разгледани от Народното събрание. Ние можем да започнем и по съществуващия закон, но ще бъде по-лесно и ефективно, ако работим на една обновена законова база“, допълни той.

„Едно от условията е учрниците да проявяват интерес. Бизнесът – дали местният, или камарите, както и местните власти, ще инициират нуждата от това и ще документират тази своя нагласа в меморандум. Той трябва да бъде подкрепен, ако е възможно, и от народни представители от съответния регион. На базата на този документ те ще участват в създаването на учебните програми, в управителните органи на тези колежи, ще бъдат въвлечени много активно и във валидирането на професионалните умения и компетентности“.

„Системата ще има много възможности да приеме обратно за доучване. Попитахте дали ще има интерес. 100% трябва да има изследване по този въпрос. За да подпиша като министър, ще ми трябва да бъде точно изследвано каква е необходимостта от подобен вид обучение там – работни места, готовност на бизнесмените да наемат кадри, а и социологическа информация за нагласите на родители и ученици“, допълни още проф. Танев.