Училища

Министър откри учебната година във Велико Търново

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков откри днес учебната година в общинското спортно училище на Велико Търново, което отново отвори врати след 22-годишно прекъсване.

В него ще се обучават ученици от пети до 12-ти клас в десет вида спорт, като сред тях са традиционно силните за региона хандбал, бадминтон, футбол и конен спорт.

След тържествения водосвет за здраве и успехи министър Нейков, кметът на града инж. Даниел Панов, заместник – министърът на МОМН Милена Дамянова и директорът Снежина Михова прерязаха лентата и посрещнаха първите ученици на новооткритото училище.

Приветствие от името на всички бивши ученици поднесе треньорът по футбол Цанко Цветанов, а старт на учебната година бе даден от камбана, подарена от Министерството на образованието, младежта и науката.
 
През учебната 2012/2013 година 5 от общо 23 училища в страната ще бъдат на пряко управление от Министерство на физическото възпитание и спорта – „Ген. Владимир Стойчев“ в София и училищата в Плевен, Варна, Русе и Бургас.

В момента тече процедура по преобразуването от общинско в държавно на СУ „Васил Левски” в Пловдив. През настоящата учебна година в спортните училища ще се обучават 6800 ученици по 29 вида спорт.

Още по темата