Училища

Министър Милошев: Парите са малко!

Делът който държавата поема при плащането на студентските такси в университетите трябва да се увеличи, а освен това и като цяло парите за образование за наука да са повече, категоричен е министърът на образованието проф. Николай Милошев.

Мнението му споделят и ректори на висши учебни заведения у нас.

Милошев смята, че увеличението трябва да стане от около 30 на около 60% от дела на таксите. Успех би било и разпределение 50 на 50.

За да не се стигне до повишение на таксите ректорите поискаха и повече държавни пари за издръжката на студенти, изучаващи педагогически, икономически и инженерни специалности. За това били нужни около 50 милиона лева.

За обучението на един студент в България държавата дава средно 800 евро, а в ЕС тази сума е 9000 евро. Размерът зависи от специалността, както и от нужните за нейното изучаване пособия, техника и др.

„Всичко, което е възможно да направя през тези няколко месеца като министър, няма да пожаля сили и енергия да го направя. Това, за което моля всички вас, е да проявите малко повече търпение,” заяви служебният просветен министър.

В същото време националните синдикати искат по-голям бюджет за образованието, най-малко 4 – 4,5% от БВП. Тези искания представи Лиляна Вълчева – председател на Синдиката за висше образование и наука към КНСБ по време на среща с министъра на образованието Николай Милошев и ръководства на университети в България.

По материали на actualno.com