Учители

Министър Милошев: Матурите са приоритет

„Матурите са приоритет номер 1 за министерството на образованието. Това е чисто оперативна работа, която държа да бъде свършена изрядно“, заявява в интервю за всекидневника „Труд“ служебният ресорен министър проф. Николай Милошев.

„Искам децата да дадат най-доброто от себе си, а родителите им, които и без това си имат достатъчно грижи, да не хабят излишни нерви поне по тази тема. Добре е, че вече има опит в тази дейност, след като три години матурите се провеждат по тази схема“, казва Милошев.

„Със Сергей Игнатов не съм говорил по горещите теми, които му костваха поста. Това направи акад. Воденичаров. Сега нещата във Фонд „Научни изследвания“ са стабилизирани“, обяснява още министърът.

„Не мисля, че неглижирането на образованието в последните години е било нарочно. Мисля обаче, че е крайно време да си дадем сметка, че нашето министерство е свързано пряко или косвено с всеки дом в страната“, допълва той.

„През последните години ние много говорим с икономически термини, с производствена терминология. Ако я употребим и в този случай – какво произвеждаме ние? Ние произвеждаме качествени деца, отговаряме за това, какви хора подготвяме. За да можем да подготвяме по-качествени поколения, се нуждаем не само от повече средства – разбира се, че е по-добре да си здрав и богат, отколкото беден и болен, но все пак парите не са всичко. И преди 1989 г., и особено след това несъзнателно може би беше принизяван авторитетът на учените, преподавателите и учителите. Това никога не е било в нашето съзнание, преди десетилетия най-почитаните хора в малките населени места са били попът, кметът и даскалът, дори не докторът, защото не го е имало навсякъде. Лошото е, че мерки за връщане на авторитета на учителя не са вземани през последните 23 години“, обяснява още по темата професорът.

Прочети цялото интервю