Мнения

Министър Кунева: Учебните програми акцентират на националната история и литература

В новото учебно съдържание има превес на изучаването на знания и формирането на отношения към национална история и литература на България. Това заяви по време на парламентарния контрол в петък вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева в отговор на върпос за политиката на правителството за изготвянето на учебните програми за средното образование по история и литература.

Патриотичното възпитание е част от закона и никой експерт не може да си позволи да го прескочи, категорична беше Кунева. Тя допълни, че програмите са разработени така, че дори децата, които отпадат от училище на ранен етап, да са минали поне един цикъл на обучение по българска литература, история и география.

Повече от 50% от учебното съдържание в прогимназиалния и първи гимназиален етап е за знания и формиране на отношение към националната ни история, каза Кунева.

Началният етап, от първи до четвърти клас, има за цел постигане на базово равнище на грамотност. В 7-ми клас се изучава само българска литература. Същото е положението и с историята и географията на България. По думите ѝ, обучението по литература в първи и втори гимназиален етап разширява и допълва знанията и придобитите умения. В първия етап литературата е представена хронологично, а във втория – на тематичен принцип, коментира още Меглена Кунева.