Училища

Министър Коларова се срещна с представители на Националната мрежа за децата

Министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова обсъди днес с представители на Националната мрежа за децата нови практики за превенция срещу насилието в българските училища и детски градини.

Според министъра на образованието и науката е необходима системна превенция в училищата срещу посегателствата спрямо ученици, в която важно място трябва да заеме подкрепата и сътрудничеството с гражданското общество.

На срещата се обсъдиха поредица от действия, свързани с решаването на проблемите на децата и на българското образование.

„Напълно съзнавам, че в неправителствения сектор могат да имат идеи за други превантивни мерки, които са много по-ефективни от това, което е било предвидено досега“, смята министър Коларова.

На преден план отново излиза необходимостта от законови промени, които да изключват реабилитацията на лица, извършили посегателства върху деца и ученици. По този начин трябва да се гарантира невъзможността им за достъп до участие в образователната система на базата на законова реабилитация, е мнението на министъра.

„По случая в IV помощно училище, при който беше подаден сигнал от страна на родителите на дете за извършено върху него насилие, никой от нас не може да бъде безразличен. Ние не поставяме под съмнение това, което детето казва. Това, което поставям под съмнение, е прибързаните изводи кой е виновен“, заяви министърът на образованието и науката и призова да се изчакат резултатите от разследването на полицията.  

Доц. Коларова уточни, резултатите от проверката на МОН в IV помощно училище се очакват утре (петък).