Учители

Министър Коларова прие лауреати на награди от Европейския конкурс за млади учени

Министърът на образованието и науката доц. д-р Румяна Коларова прие носители на награди от Европейския конкурс за млади учени – 2014 г., Варшава, – Марин Шаламанов и Васил Василев, ученици в 12-ти клас в Националната природо-математическа гимназия „Акад. Л. Чакалов“ – София, Григори Матеин, ученик в 12-ти клас в 91 Немска езикова гимназия – София, както и Константин Делчев, ръководител на българския отбор и член на Националния клуб „Млади таланти“.

Министърът прояви интерес към вижданията на младежите за ролята на учителите и наставниците им в научното израстване, както и от възможностите за развитие, които им се предлагат в съответните училища. Доц. Коларова попита и за училищните оценки по някои предмети, от работата им по конкретни проекти. Гимназистите споделиха от какво се вълнуват, говориха и за семейната среда, в която са израснали.

Във връзка с предстоящи техни пребивавания в световни научни центрове доц. Коларова ги посъветва как да подготвят визитата си и им пожела успех на държавните зрелостни изпити.

Тя подари на всеки свой гост „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов с думите: „Има устойчиви неща в България“.

Какво постигнаха българските участници

Петър Милков Гайдаров – Носител на втора награда в Европейското състезание и наградата на SIYSS – научен семинар в Стокхолм, който всяка година събира най-обещаващите млади учени в Европа в едноседмична програма, кулминацията на която е участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди.

Марин Благоев Шаламанов и Васил Георгиев Василев – Специалната награда на Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair), най-големия в света научен конкурс на предуниверситетско ниво, в Питсбърг, САЩ, където се очаква да се съберат над 1700 участници, борещи се за разпределянето на награден фонд от над 4 милиона долара.

Григори Добри Матеин – Специалната награда на EURO fusion – Европейското споразумение за подпомагане на всички изследователски лаборатории в Европа за ядрен синтез, за посещение  в гр. Кълам, Великобритания на експерименталния реактор JET (Joint European Torus) за енергия от ядрения синтез.