Мнения

Министър Коларова откри изложба “60 години ЦЕРН“

По случай 60-годишния юбилей на ЦЕРН и 15-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова и генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер откриха изложба „60 години ЦЕРН“ в националния музей „Земята и хората’.

Министърът на образованието и науката подчерта важността на проекта не само като място, където се твори наука, но и като център за обучение на кадри за България. Доц. Коларова  добави, че над 255 български учители и преподаватели от професионалното образование са преминали през модулите на програмата за квалификация в ЦЕРН, подкрепена от МОН и провеждана съвместно от образователния офис в лабораторията, Българската академия на науките и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

„Настоящата 2014 г. година е от особено значение за ЦЕРН – най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. На 29 септември се навършиха 60 години от основаването на организацията, каза министър Коларова.

Като се спря накратко на историята на организацията, основана през 1954 година от 12 европейски държави, доц. Коларова уточни, че днес ЦЕРН има 21 страни-членки (България е 20-ата от тях) и протоколи за сътрудничество с още 40 държави, като вече отдавна е надраснал своите формални граници и от европейска се е превърнал в световна лаборатория с 2300 постоянни сътрудници, 1000 стипендианти и близо 11 000 асоциирани изследователи от над 100 националности от цял свят.

Източник: Пресцентър на МОН