Мнения

Министър Коларова: Нужен е парламентарен консенсус за образованието!

Има професионални гимназии, в които паралелките нарастват и са максимално запълнени, каза министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

Коларова даде пример с професионални гимназии в Русе и Пловдив, които взаимодействат с фирми, които търсят професията и предлагат на учениците допълнителна квалификация.

„Гаранцията за тази позитивна тенденция идва от връзката в пазара на труда, от способността на професионалните  гимназии да изградят такава връзка“, каза тя, цитирана от пресслужбата на МОН.

„Имаме и казуси професионални гимназии добре адаптирани към пазара на труда, които обаче нямат квалифицирани учители. Давала съм пример с професионалната гимназия в Мизия, където добре се ориентирали от гимназия, свързана със затворено химическо производство към професионална гимназия, която предлага услуги в сферата на общественото хранене.“

„Стратегията за развитието на професионалното обучение трябва да я обезпечим, защото не може да разчитаме изцяло на европейски средства, но това ще стане от бюджета за следващата година“, уточни Коларова.

Тя изрази надежда Оперативната програма да стартира от януари.

„За да стане това обаче съм напълно убедена, че парламентът трябва да ни подкрепи и аз се надявам, че ще има парламентарен консенсус в сферата на образованието и науката. Актовете на парламента не са свързани пряко с професионалното образование. Те са свързани с две стратегии, които по закон трябва да бъдат приети и от парламента. Това е Стратегията за научни изследвания и Стратегията за висше образование“.