Мнения

Министър Коларова: Дупката в бюджета е 26 млн. лв

Недостигът в бюджета на Министерството на образованието е 26 млн. лева, обяви в предаването „Преди всички“ на БНР образователният министър в служебното правителство доц. д-р Румяна Коларова.

Тя обяви, че допълнителният недостиг е 7 млн. лв, с който се формира общата гореспомената сума. Според нея тази „дупка“ може да бъде компенсирана със забавяне на някои обществени поръчки.

„Така или иначе, има обществени поръчки, които в някаква степен ще бъдат забавени или ще бъдат спрени, за да може по някакъв начин и да балансираме този недостиг в министерството. Но другата причина, поради която някои от обществените поръчки са спрени, е порочната процедура. Имаме преглед, в понеделник ще има пресконференция, която ще бъде специално на тази тема, тя ще бъде в министерството“, обяви Коларова.

Към момента няма основания да се смята, че в някои училища учебната година няма да започне.

„Разбира се, не навсякъде тя ще започне при нормални условия. Знаете, че в двете училища в Мизия реално тя ще се провежда на втория етаж, на първия етаж няма как да стартираме, поне това са нашите очаквания“, отбеляза още Коларова, цитирана от сайта Гласове.

„Аз ще бъда в Мизия във вторник и то не за да оценя ситуацията в двете училища, а за да мога да оценя доколко децата, които ще учат в тези училища, ще имат нормални условия, при които да започнат учебната година. Това е проблем, не за друго, а защото сме направили вече точно оценка как ще организираме учебния процес, как ще гарантираме достъпа до сградите, осигурили сме и учебни материали – учебници и други помощни материали, особено за основното училище, което е наводнено“.

„Но въпреки всичко за всяко едно дете, все пак средата, която гарантира нормалността на учебния процес, е домът, добави Коларова.