Мнения

Министър Клисарова: Уволнявам виновниците!

„Докато аз съм министър, няма да позволя от програмата по български език и литература да отпадат произведения на български класици“. Тази категорична позиция изрази министърът на образованието и науката Анелия Клисарова по повод появилите се в медиите твърдения, че ще се променят учебните планове и програми по български език и литература.

Информацията предава пресцентърът на МОН.

Министър Клисарова отбеляза, че объркването е причинено от проект, разработван по време на предишното управление, който е качен на сайта на МОН. Във въпросния проект по български език и литература липсват значими произведения на Христо Ботев, на Никола Вапцаров и на други български класици. В този проект не се разглежда „Тютюн“, а „Осъдени души“.

Министър Клисарова изрази категоричното си несъгласие с предвиденото в проекта: „Не виждам как с подобни промени можем да повишим качеството на обучение и защо българските класици трябва да са представени с по-малко произведения“, бе категорична тя.

Министър Клисарова обяви, че от вчера е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, на каква стойност е той и кой е взел парите за него. След проверката, министърът ще уволни виновните и ще даде нарочна пресконференция, на която ще предостави информация по случая.